Computerkabels

De computerkabels

In de wereld van nu speelt internet een steeds belangrijkere rol. Tevens, steeds meer apparaten in huis en binnen bedrijven zijn aangesloten op het internet. Voor die aansluiting zijn er verschillende opties om te overwegen.

UTP

Zo zijn er om te beginnen de UTP-kabels, welke staan voor Unshielded Twisted Pair. De kabel bestaat uit 8 aders, waarin 4 paren in elkaar zijn gedraaid en waarbij mogelijk een connector op het uiteinde kan worden geplaatst. Deze kabel wordt voornamelijk gebruikt voor dataoverdracht en telefonie. UTP-kabels komen in verschillende uitvoeringen en categorieën, die lopen van UTP Cat 5 t/m UTP Cat 7. Deze categorieën staan voor verschillende bandbreedtes die de kabels aankunnen.

UTP specificaties


• UTP Cat5, deze heeft een bandbreedte van 100mbit/s

• UTP Cat6, deze heeft een bandbreedte van 1.000mbit/s

• UTP Cat7, deze heeft een bandbreedte van 10.000mbit/s

Snelheid van de kabel

Het is belangrijk om te weten dat de snelheid van de kabel afhangt van wat bijvoorbeeld de router kan verwerken. Mocht de router een capaciteit hebben van 150mbit/s, dan is de maximale snelheid van een UTP Cat6 slechts 150mbit/s.

SF/UTP-kabel

Ten slotte is de SF/UTP-kabel dubbel beschermd door middel van folie én vlechtwerk. Deze kabel is dan ook geschikt voor bijvoorbeeld industriële toepassingen. De kabels zijn door deze bescherming ook bestand tegen herhaaldelijke buiging en blootstelling aan UV.
De onderstaande tabel geeft de verschillende kabels met bijbehorende bescherming weer. Elke kabel is, net als de UTP-kabel, beschikbaar in Cat 5 – Cat 7.

FTP

De FTP-kabel staat voor Foiled Twisted Pair en is vrijwel gelijk aan een UTP-kabel. Echter, de FTP-kabel is beter bestand tegen elektromagnetische interferentie dankzij een laag folie.

 S/FTP-kabels doen hier nog een schepje bovenop, en bieden ook nog een gevlochten afscherming in de kabel, terwijl hier ook de aderparen beschermd zijn met een laag folie. Deze kabels zijn dan ook nog beter bestand tegen interferentie van buitenaf. De FTP- en S/FTP-kabels garanderen dan ook hogere datasnelheden over langere afstanden. Let er wel op dat bij langere afstanden het datasignaal alsnog steeds zwakker wordt. Dit kan beperkt worden door een kabel te kiezen die past bij de toepassing en deze niet onnodig lang te maken.

Bekijk ook

Robotkabels

Robuuste kabels geschikt voor applicaties die worden gekenmerkt door hoge mechanische belasting, zoals industriële machines en logistieke automatisering.

Communicatie kabels

Razendsnelle en betrouwbare kabels voor gegevensoverdracht in de telecommunicatie.

Offshore kabels

Ijzersterke kabels voor extreme omstandigheden binnen de offshore industrie.

Close Menu